Vijf tips voor als je aan een nieuwe relatie begint

door Julia

Er zijn genoeg verhalen over de roze wolk, hoe leuk de eerste periode is met een nieuwe liefde, de vlinders in je buik, de spanning. Maar waar we het niet vaak over hebben en wat veel mensen wel ervaren, zijn de onzekere gedachtes die komen kijken bij het begin van een nieuwe relatie. Ik ging op zoek naar tips hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

 

Als ik naar mezelf kijk en mijn relaties, heb ik vooral in het begin, gelukkig wordt het steeds minder, veel last gehad van onzekere gedachtes. Hoe leuk ik die eerste dates ook vind, dat niet precies weten hoe de ander erin staat kan veel onzekerheid geven. Urenlange gesprekken met vriendinnen, en maar analyseren, wat zegt hij nou eigenlijk, wat zou hij hiermee bedoelen?  Inmiddels weet ik dat het bij de meeste mannen, ik zeg de meeste, vrij duidelijk is; wat ze zeggen is precies wat ze bedoelen. Er zit geen dubbele betekenis achter, het is zoals het is. Simpel. Wij vrouwen, oke de meeste, zijn veel complexer. Als wij iets zeggen is dat niet altijd hoe we het ook bedoelen, maar dat weten jullie wel. Tijd om over te gaan naar de tips.

 

#1 Raak niet in paniek

Makkelijker gezegd dan gedaan zul je denken, maar het stomme is dat het wel zo werkt; zeggen tegen jezelf dat je niet in paniek moet raken en rustig blijven. In het begin van een relatie denken mensen te veel na voordat ze iets zeggen of doen. ‘Moet ik dit wel naar hem sturen? Of moet ik het toch anders verwoorden? Wel of geen emoticon erbij?  Had ik dat wel op die manier moeten zeggen?’ Overanalyseren heet dat. ‘Waarom heb ik dat gezegd??! Hij zal wel denken, wat een idioot, let maar op nu gaat hij zeggen dat het over is.’ De tip hierbij is: Laat het idee achter je dat je iets verkeerds zegt of doet, denk niet meer zo veel na voordat je iets zegt, stop met zorgen maken. Denk alleen aan wat jij wilt doen, zo ben je helemaal jezelf in de relatie en meteen een stuk gelukkiger.

 

nieuwe relatie

 

#2 Stop met analyseren

En dan vooral het analyseren met vriendinnen. Dat tot op de bodem ontleden van iets wat jouw date heeft gezegd of gedaan, kan dingen echt verpesten. En daarmee bedoel ik, de beginperiode van het daten is zoiets leuks, je bent elkaar aan het ontdekken je bent aan het aftasten, die spanning die kriebels, het is zo zonde om dit te gaan overanalyseren met je vriendinnen. Hoe meer je gaat analyseren, hoe minder je kunt genieten van wat er werkelijk gebeurt. Tenzij je vriendinnen ook in je relatie zitten, wat hoogstwaarschijnlijk niet het geval is, hoef je ze niet te betrekken in je nieuwe relatie. Tuurlijk kun je ze altijd om advies vragen, maar het belangrijkste is wel dat je bij jezelf blijft. Doe uiteindelijk wat jij denkt dat het beste is en als je het niet weet, praat er dan over met je date/nieuwe vriend.

 

#3 Zeg wat je voelt

Dit borduurt voort op het laatste wat ik vertelde bij tip 2; praat met  je date/nieuwe vriend, wees eerlijk over je gevoelens naar hem toe. Oké misschien niet meteen op je tweede afspraakje, maar je begrijpt wat ik bedoel. Door met hem te delen wat je voelt, door open te zijn, geef je hem ook de gelegenheid om dit te doen. Zo weet je van elkaar hoe je erin staat en hoe je verder gaat, dit versterkt de band tussen jullie en zo kan er alleen maar meer groeien. Tenzij jullie gevoelens niet kloppen met elkaar, de een voelt meer dan de ander of de ander beseft dat hij/zij niet verder wilt. Leuk is het niet, maar je weet wel waar je aan toe bent en het geeft je achteraf een beter gevoel, omdat je eerlijk bent geweest en jezelf hebt laten zien.

 

#4 Exen? Don’t go there

Tuurlijk snap ik wel dat als je een nieuwe relatie begint je wilt weten hoe zijn vorige relaties waren. Hoe veel, hoe lang, wat voor meisjes het waren. Maar echt, geef me een goede reden waarom je deze informatie nodig hebt. Zegt het iets over hem? Misschien, maar wil je daar dan niet liever zelf achterkomen? Een nieuwe relatie, het woord zegt het al nieuw, staat voor een schone lei. Sommige mensen vinden het fijn om te weten wat voor relaties zijn/haar nieuwe partner heeft gehad, maar ik heb eerlijk gezegd nooit begrepen waarom het relevant is. Zeker als je elkaar nog niet zo goed kent en je hoort een verhaal over zijn ex, het enige wat je dan gaat doen is je toch alleen maar zorgen maken en in het ergste geval obsessief ermee bezig zijn. Is nergens goed voor. Als je je gaat vergelijken met zijn exen, of jullie relatie gaat vergelijken met zijn vorige relaties, zul je je nooit helemaal zeker en fijn voelen in de relatie. Dus stop daarmee!

 

#5 Neem je tijd

Zoals ik al eerder zei, in het begin is het nog aftasten ook wat betreft gevoelens. Soms gaat de een sneller dan de ander, dit is volkomen normaal. Betekent niet meteen dat de ander die gevoelens niet meer ontwikkelt, de een heeft gewoon wat meer tijd nodig dan de ander. Sommige mensen hebben meer moeite met zichzelf geven, zich openstellen, kwetsbaar opstellen, door bijvoorbeeld negatieve ervaringen. Het is dan heel moeilijk om iemand weer te vertrouwen, het risico te nemen, ervan uitgaand dat deze persoon wel het beste met je voor heeft. Dat kan bij jou het geval zijn, maar kan ook bij hem zo zijn. Dus, geef elkaar die tijd, haastige spoed is zelden goed.

 

Bron: Elite Daily
Beeld: Pinterest

 

Meer weten over relaties? Check this out:

– Ben jij te plakkerig in je relatie?

– 12 tekenen dat je scharrel verliefd op je is

– 17 tekenen dat hij een blijvertje is

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy